Програма “єВідновлення”: як проходить реалізація проєкту у Миколаєві, - ФОТО

Администратор 2024-10-07 04:17:02 Интересное 34

Станом на лютий 2024 року у Миколаєві через російську агресію було пошкоджено понад 1250 багатоповерхівок та більш ніж 1550 приватних будинків. 

З 1 серпня 2023 року у Миколаєві  розпочався другий етап програми “єВідновлення”, за яким компенсацію можуть отримати власники зруйнованого майна. 

Редакція 0512 поспілкувалася з жителями одного зі зруйнованих будинків у Миколаєві, які отримали сертифікати за програмою “єВідновлення”, а також з міським департаментом ЖКГ, який займається фіксуванням наслідків війни.

“У квітні 2022 року в наш двір потрапило дві російські ракети”

Жителька Миколаєва Наталя останні десять років жила на Заводській, 35

Жителька Миколаєва Наталя останні десять років жила на Заводській, 35-1. Цей будинок знаходиться у промзоні, але попри інтенсивні обстріли зі сторони росіян вона разом з чоловіком та донькою залишалася вдома. 

Наталя розповідає, що 22 квітня 2022 року, о 6.30 ранку, в їхній двір прилетіло дві російські ракети, які фактично зруйнували три будинки, що знаходились в одному дворі. На щастя, ніхто з жителів двору не загинув.

За словами Наталі, будинки були побудовані на початку 1950 років та мали бомбосховища, де жінка та інші сусіди часто ховались від обстрілів.

Жили ми тут взагалі чудово! Наші сторожили тут квіточки саджали, тут у нас був дитячий майданчик. Я на першому поверсі жила. У нас був дружній двір. Влітку ми колонки виносили у вікно, музика грала, смажили шашлик. Ну все закінчилося 16 квітня… Ми з сусідами досі тримаємо зв’язок. Радіємо один за одного, коли хтось знайшов нове житло. Ми всі розуміли, що сюди ніхто не повернеться вже. Все, що у нас було…ці російські тварюки нас від цього всього “звільнили”. Ми розуміли, що потрібно було діяти, - говорить жінка. 

Заводська 35, Миколаїв

Разом з чоловіком та дітьми Наталя тимчасово орендувала квартиру. Речі, які вцілили, люди забирали з собою. Кому не було десь жити, то волонтери швидкого загону “Червоного хреста” направляли у гуртожитки.

Після обстрілу спеціальна комісія склала акт про зруйноване житло, який мав підписати власник кожної квартири, аби будинки були демонтовані, а люди могли розраховувати на компенсацію.

Через те що у 2022 році місцеві ЦНАПи не працювали, Наталя оформила пошкоджене майно через додаток “Дія”. 

У серпні 2023 року в Миколаєві запрацював другий етап програми “єВідновлення”. 

Восени 2023 року всі три будинки, де проживало 44 родини, демонтували. 

Три будинки на Заводській 35 у Миколаєві знесли восени 2023 року

Після обстрілу нас ніхто не залишив сам на сам зі своїми проблемами. Представники міської ради та департаменту ЖКГ постійно підказували, які документи потрібні; куди йти. Вони були на зв’язку з нами. 26 грудня ми забронювали гроші через додаток “Дія”. Компенсації у всіх різні. На суму впливає, який був будинок, яка площа, скільки було власників квартири й т.д. Коли приходять гроші, то ти маєш місяць на пошук житла. Багато хто починав шукати ще до надходження коштів. З нами співпрацюють активно ріелтори, допомагають шукати оптимальні варіанти. 25 січня гроші вже  перерахували власнику, який продав нам квартиру. Програма дійсно працює, але досі є люди, які сумніваються в ній, - зазначила Наталя.

Наразі жінка зі своєю родиною робить ремонт у новому житлі. Наталя відмітила, що не боїться повторних обстрілів, бо вже знає, що компенсації реально отримати. Каже, що життя має найголовнішу цінність.

З понад 3800 пошкоджених через вторгнення рф об’єктів у Миколаєві, 2800 - це житло містян

Директор міського департаменту архітектури та містобудування Євген Поляковрозповів, що загальний житловий фонд міста нараховує 42 400 домоволодінь.

За словами головного архітектора Миколаєва, внаслідок російських обстрілів було пошкоджено понад 3800 об’єктів, враховуючи останні, що стались в лютому цього року. З них більш як 2800 - це житло містян, з них понад 1250 - це багатоповерхівки.

Як працює компенсація за зруйноване житло та як скористатись житловим сертифікатом

Компенсацію за знищене житло у вигляді житлового сертифіката можуть отримати миколаївці, чиє житло було вщент зруйновано внаслідок російської збройної агресії, тобто не підлягає відновленню.

Для цього миколаївцям потрібно:

  • подати повідомлення про зруйноване житло в застосунку чи на порталі “Дія”;
  • подати заяву на виплату за зруйноване житло через “Дію”, ЦНАП або у нотаріуса;
  • дочекатися рішення комісії при органі місцевого самоврядування – максимальний термін розгляду заяви складає 30 днів;
  • якщо рішення позитивне, у застосунку “Дія” з‘явиться житловий сертифікат.

Заступник директора міського департаменту ЖКГ Ігор Набатов розповів, що до спеціальної комісії, яка погоджує заяви від миколаївців, чиє житло внаслідок війни було пошкоджено, входить 54 особи: 36 з них - представники департаменту та районних адміністрацій Миколаєва та ще 18 - представники громади. Також є інша спеціальна комісія, яка фіксує руйнування, туди входить 15 членів. 

Миколаївці мають змогу подати заяву через додаток  "Дія" або ЦНАП. Далі впродовж 30 днів потрібно дочекатись візиту комісії. У разі відмови можна знову подаватись на програму “єВідновлення”.

У Миколаєві умовно потрібно пройти п'ять етапів, після яких містяни отримують рішення про погодження виплати компенсацій. 

Для зручності людей ми створили таку онлайн табличку, де визначили всі об'єкти, які на сьогодні в нас є пошкодженими й умовно для себе виділили 5 етапів. Якщо у людини є всі документи на руках, то процес відбувається досить швидко. Якщо багатоквартирний будинок, наприклад, знаходиться на землі загального користування, то це підстава для відмови. Також може пригальмовувати процес, якщо співвласник житла не один, - відмітив Ігор Набатов. 

Ігор Набатов

З грудня 2023 року миколаївці, чиє житло було повністю зруйновано, вже змогли отримати сертифікат на купівлю нового житла в рамках програми “єВідновлення”.  

У Миколаєві були прецеденти того, що певні під’їзди чи фактично весь будинок було зруйновано через обстріл й технічна комісія визнавала, що об’єкт підлягає демонтажу, але не всі жителі погоджувались з цим рішенням та наполягали на відновленні. 

Як зазначив Ігор Набатов, власники квартир, які були повністю зруйновані, не залежать від рішення своїх сусідів та все одно можуть подаватись на отримання житлового сертифіката.

У нас досить скептично миколаївці ставились до того, що можна реально отримати через сертифікат кошти й придбати собі нове житло. Ситуація почалась змінюватись, коли міський голова почав показувати людей, які придбали собі нове житло, - додав заступник директора департаменту ЖКГ.

За словами Ігоря Набатова, якщо є суперечності між технічним звітом комісії та жителями, то люди можуть найняти підрядника, який зробить незалежну експертизу. Але за неї будуть платити вже власники, а не бюджет.

Протягом 2022 року та 2023 в Миколаєві було всього три фірми, з якими ми співпрацювали. Технічні обстеження та демонтажі ми замовляємо через систему “Prozzoro” і зараз бачимо, що заходять нові суб’єкти, тобто їхня кількість збільшується. Люди можуть найняти фахівців, навіть не місцевих, головне, щоб вони мали відповідні сертифікати, - відмітив Ігор Набатов. 

Договір на купівлю житла по сертифікату. Договір предоставлений Наталею

Нещодавно міський голова Олександр Сєнкевичповідомив, що станом на 20 лютого 2024 року спеціальна комісія сформувала 82 житлових сертифікатів на суму 86,3 мільйона гривень. За словами мера, миколаївці вже придбали 26 квартир та один приватний будинок на суму 33,6 мільйона гривень. 

Для отримання консультацій з програми “єВідновлення” у Миколаєві додаємо адресу та телефон міського департаменту ЖКГ:  вул. Адмірала Макарова, 7, каб. 101, тел. 53-74-48.

Фото - редакція 0512.

Похожие статьи